Om man skaffar katt så bör man inte bara fokusera på den lycka kissen kan ge till till sina ägare utan av på vad man själv kan göra för att ge katten ett bra och lyckligt liv.
Sällskap
Katter är sällskapsdjur men inte flockdjur. Detta innebär att de inte mår bra av att spendera mycket tid ensamma. De kan gilla att vara ute på äventyr själva men de vill alltid kunna återvända till ett säkert och tryggt hem där de har sällskap av andra som vill dem väl. Om man är borta en stor del dygnet kan det vara en god ide att ha minst en till katt så att de kan hålla varandra sällskap. Det ska dock sägas att för många katter i hushållet bara kan vara negativt för katten. Stress och konflikter kan göra att dina husdjur inte fungerar bra tillsammans och kan leda till psykisk ohälsa hos dem. Katter är inte heller rent fysiskt anpassade för att leva i större flockar. Faktum är att många katter på samma ställe ökar risken för smittspridning av olika sjukdomar mellan djuren. Viktigt att tänka på är att till synes helt friska katter kan bära på virus som kan smitta till andra katter. Det är oftast först när katten får sitt immunförsvar försvagat av kanske helt andra fakturor som de slumrande virusen börjar få tillväxt och ge symptom.
Indikatorer på hälsa
Hur ser man då på katten om den mår bra eller dåligt. Tandköttet ska vara rosa. Tänderna ska vara vita och utan tandsten. Ögonen ska vara rena och blanka, kontrollera att det inte samlas var längs kanten. Öronen ska vara rena och fräscha. Man kan testa att lukta på dem för att säkerställa att det inte är någon slags bakterietillväxt i dem. För katter som är inne mycket så är det alltid en risk att de får problem med torr lite fjällande hud och mjäll. Detta är ett normalt tillstånd för en innekatt så man bör inte oroa sig allt för mycket om så är fallet.
Övervikt

Precis som hos människor är övervikt hos våra husdjur idag ett växande problem. Även djuren mår dåligt av en osund kroppsform. Övervikt kan ge följdsjukdomar som ger ditt djur en sämre livskvalitet. Att få en lat katt att motionera är inte det allra lättaste. Det kan ibland kräva mycket tid och ansträngning från husse och matte. Om du aktivt leker med katten regelbundet så säkerställer du att den rör på sig och får en hälsosammare fysik. Ett annat knep är att köpa eller göra anordningar från vilka katten får kämpa för att få ut sin mat eller sitt godis. Det kan till exempel vara leksaker eller bollar som släpper ut en godisbit i taget om kissen rullar runt eller slår på dem. Man kan även placera matskålarna på ett sådant sätt att katten blir tvungen att hoppa eller klättra för att nå dem. I de fallen får man så klart bara se till att anpassa utmaningen till kattens hälsa. En gammal och skröplig katt ska ju så klart inte behöva hoppa högt för att kunna få sin föda.
Uttorkning

Eftersom många katter är dåliga på att dricka vatten så finns alltid risken för uttorkning. Särskilt på sommaren. Kattens tjocka och varma päls är ju inte helt optimal för solsken och varmt väder. Generellt bör man aldrig enbart mata en katt med torrfoder. Detta eftersom katten i naturen får i sig en stor del av sitt vätskebehov genom maten. Blötmaten blir därför en räddning för katter som inte dricker så mycket. Ett sätt att stimulera katten att dricka mer kan vara införskaffa en vattenfontän som gör att vattnet porlar. Vatten i rörelse är mer intressant för katter än stillastående vatten. På sidan Kattgalen kan man läsa test av vattenfontäner samt andra kattprylar. Ett annat tips är att placera vattenskålen på ett annat ställe än matskålarna. Jag rekommenderar att man ställer en eller flera vattenskålar på lite oväntade ställen på lite högre höjder. På så sätt blir det lite spännande för katten att hitta vattnet samtidigt som den får motion då den tar sig dit. Du kan läsa mer tips om att få katten att dricka på Djurskyddet.