
För oss som har hund och gillar att bada eller åka båt på sommaren så är det självklart ett måste att kunna ta med hunden till vattnet. Att vistas vid vatten ger glädje och leklust, både bland människor och oss djur. Med hundens tjocka päls kan också det sköna havsvattnet vara något som ger svalka på en varm sommardag.
Hundar och båtliv
En hel del båtägare har även hund. Att ta med sig hunden på båten behöver inte vara några konstigheter. Precis som för oss människor så finns det dock även hundar som inte gillar att vara till havs. Min erfarenhet är att man kan vänja hunden vid det mesta. Så även att trivas ute till havs. Hunden kan behöva tränas med hjälp av kortare båtturer innan han eller hon känner sig bekväm med att åka på en längre tur på båten.
Flytväst på
Självklart måste man tänka på hundens säkerhet när man är ute med båten. Särskilt när man går på bryggor eller ska stiga av eller på båten finns det riskmoment för hunden. I dessa lägen bör man alltid ha en flytväst på hunden. Eftersom det finns en risk att hunden genom ett felsteg eller helt enkelt av nyfikenhet såväl som rädsla gör något oväntat som leder till att han eller hon trillar i vattnet. Beroende på var man är så kan det vara tidskrävande och krångligt att få upp hunden ur vattnet igen. Även om hunden kan simma så är flytvästen ett hjälpmedel som ser till att hunden kan hålla sig flytande. Detta även om hunden blir kvar i vattnet längre än man planerat.
Det gäller så klart att man skaffar en bra flytväst som håller en hög kvalitet. För att välja en bra flytväst så kan det löna sig att läsa tester som denna: Flytväst för hund bäst i test. Det finns många olika modeller där ute att välja på så det är skönt att hitta lite vägledning från olika källor. Något man bör tänka på är även att hundar med mycket päls blir lite tyngre när de är blöta. Därför kan det vara bra att ta till lite extra när det gäller att välja en flytväst som klarar av en hög vikt. Självklart får man dock inte kompromissa med passformen. Flytvästen ska sitta relativt tajt så att det inte finns någon risk att din fyrbenta vän kan slinka ur den.
Tillgång till dricksvatten
Om man ska ge sig ut med båten så gäller det självklart att man tar med sig rejält med dricksvatten. Både till dig och till hunden. Att dricka havsvatten är ju som bekant nämligen inte ett bra alternativ vare sig för människor eller hundar. Om det är en solig dag så förbrukar hunden snabbt sina vattenreserver. Eftersom havsytan reflekterar solljuset så blir det snabbt varmt för hunden. Hundar med tjock päls har det extra kämpigt med värmehanteringen. Eftersom båtturen kan dra ut på tiden ibland så gäller det att man har med sig vatten med god marginal för att klara vistelsen. Låt inte hunden blir lidande för att du gör ett misstag. Tillgång till rent dricksvatten är en rättighet för både människor och husdjur.
Stranden

De allra flesta hundar älskar att följa med till stranden. På stranden finns det många sätt att underhålla sig för jycken. Vare sig om barn eller vi vuxna leker med hunden eller om hunden kan släppas för att få leka fritt så är det mesta upplagt för en spännande dag.
Om man spenderar många timmar på stranden så är sannolikheten stor att hunden kommer gå i och ur vattnet många gånger. Att leka i vattnet är mycket underhållande för de allra flesta hundar. Vattnet ger även möjlighet för hunden att hålla sig sval under en varm dag. Vad man dock bör tänka på är att man behöver torka hunden om den leker mycket i vattnet. Om hunden går runt blöt en stor del av dagen så kan det nämligen innebära risker. Exempelvis så kan hunden drabbas av en inflammation vid svansroten. Öronen är även ett riskområde där inflammation kan uppstå om man inte är noggrann med att torka av hunden.
Ha koll på hunden
Som vanligt gäller det att man har koll på sin hund om den är lös. Detta för att skydda hunden men även för att skydda andra runtomkring. Är man på stranden gäller det att ha uppsikt så att hunden inte får i sig allt för mycket saltvatten. Att svälja en större dos saltvatten kan vara skadligt för hälsan, och i värsta fall leda till förgiftning. Man måste även ha koll på vattnet så att det inte förkommer algblomning. Vid algblomning bör man inte låta hunden bada över huvud taget. Algerna ger nämligen ifrån sig ett gift som även vid relativt små mängder kan vara livshotande för våra husdjur. Beroende på mängd hunden fått i sig så kan symptomen komma efter några timmar upp till flera dagar. Om hunden börjar kräkas eller får diarré efter badet så kan det vara ett varningstecken på att han eller hon fått i sig giftiga alger. I dessa fall bör man skyndsamt kontakta sin veterinär.
Tänk även på att det kan finnas objekt på strand och i vattenbrynet som kan skada hunden. Allt från glasbitar till gamla metkrokar och fiskenät kan ställa till problem både för människor och hundar som springer längs stranden.