Jag har genom livet både ätit kött i perioder och varit vegetarian i perioder. Nu är jag åter igen vegetarian och hoppas att jag kan fortsätta hålla det så. Anledningen till att jag kör på en vegetarisk kost är många. Den vegetariska livsstilen är hälsosam, jag känner mig lätt och sund när jag inte äter kött. Jag har även klimatet i åtanke när jag avstår från kött. För att lyckas minska vårt fotavtryck på miljön är det viktigt att allt fler avstår från eller äter betydligt mindre mängder kött. Den tredje, och kanske allra största anledningen är att jag känner mig illa till mods över det lidande köttindustrin skapar för de djur som lever sina liv för att kunna bli mat på våra tallrikar.

Djurindustrin

Cirka 100 miljoner djur dödas varje år på slakterier i Sverige. En stor del av djuren får tillbringa natten på slakteriet innan det är deras tur. Upplevelsen kan så klart skapa onödig stress och lidande. Inom grisslakt så blandas ofta djur från olika kullar och eller gårdar. Detta är onaturligt för grisarna och det kan snabbt uppstå mycket stress och till och med våldsamma konflikter. Djur som normalt sett är frigående upplever såklart tillvaron i slakteriet som pressande. Besök gärna sidan djurfabriken för att få mer information om hur det kan gå till i djurindustrin.

Konsten att balansera en vegetarisk kost

Protein är mycket viktigt att få i sig och det finns i stora mängder i kött. Om man slutar äta kött måste man se till att man får i sig mycket protein från växtriket istället.

Protein är det ämne som hela vår kropp är uppbyggd av. Såklart måste kroppen regelbundet få ett tillskott av dessa livsviktiga byggstenar för att kunna reparera och bygga upp sig själv på nytt. Även om genomsnittssvenskens viktigaste källa till protein är kött så går det helt klart att leva ett sunt liv utan att äta kött över huvud taget. Det gäller bara att äta allsidigt och varierat. Sen beror det också så klart på hur strikt din kost är. Om du tillåter dig själv att äta fisk och dricka mjölk så är det busenkelt att få till en sund kost utan kött. För exempelvis veganer krävs det lite mer jobb att tillgodose kroppen för det omättliga behovet av protein.

Förutom protein behöver kroppen järn. Järn kan man få i sig genom att äta rikligt med bönor, linser, ärtor och även ägg om kosten tillåter. Järnet behövs för att underlätta transport av syre genom kroppen, järnbrist ger därför snabbt negativa effekter på vårt mående.

Att lära sig laga god vegetarisk mat gör valet att inte äta kött mycket lättare. Själv brukar jag använda någon av de stora vegetariska receptsidorna på nätet för att hitta inspiration till nya rätter att göra: https://www.koket.se/vegetariska-recept