Alla hundar behöver lek och aktivering. Om man har flera hundar så ser hundarna oftast själva till att leka så mycket de behöver. Leken har en mängd olika funktioner som stimulerar både kropp och sinne. Att leka med sin hund gör att man kan skapa ett band mellan sig själv och sitt husdjur. Att vara hundägare handlar inte bara om att vara sträng och uppfostra sin kamrat.

Det gäller så klart att vara lyhörd och testa sig fram för att se vilka lekar hunden gillar. Alla hundar tycker inte att alla typer av lekar är lika roliga, så är det bara och man ska aldrig försöka tvinga på en hund en lek även om man så klart kan försöka att uppmuntra ett intresse för den. Nedan finner du exempel på några roliga och nyttiga lekar du kan testa tillsammans med din hund. Fler bra tips kan du även hitta här.

Apport

De flesta hundar, även om inte alla, älskar att hämta saker matte eller husse kastar iväg. Genom att kast iväg exempelvis en pinne så får hunden massor av motion samtidigt som du själv slipper springa med.

Kurragömma

Att gömma sig för hunden kan vara roligt både för husse och matte men även såklart för hunden. De flesta hundar blir otroligt nyfikna och aktiva så fort deras följeslagare plötsligt försvinner. Därför kan det vara roligt att gömma sig bakom något objekt när man är ute och går med hunden. Ofta kan det vara knepigt att hinna till sitt gömställe utan att hunden ser exakt vart du går. Man kan därför försöka distrahera hunden till exempel genom att slänga iväg ett objekt, när hunden börjar jaga objektet kan man själv sedan springa åt andra hållet för att gömma sig.

Bli jagad

Att springa iväg och låta hunden jaga dig kan vara väldigt roligt men också ansträngande. Det är sällan man kan vinna över en hund så oftast handlar det om sekunder innan hunden är ifatt dig. Om man gör denna lek på rätt sätt så är den både nyttig och rolig för hunden. En bonus är ju att du själv också får motion. Att jaga hunden är dock inte att rekommendera. Detta kan tyckas skrämmande för vissa hundar. Man vill heller inte lära in ett beteende där hunden tror att det är okej att springa ifrån sin ägare.

Kamp

Hundar gillar att tampas och fajtas om olika objekt. Kanske var detta beteende en gång en övning inför att tillgodogöra sig mest mat i kampen med andra hundar. Om man låter flera hundar leka med varandra är de ofta de startar en dragkamp om något en av hundarna plockat upp från marken. Denna roliga lek kan hunden även leka med husse eller matte. Med hjälp av en trasa eller någon bitleksak kan man leka denna typ av dragkamp utan slut. Många tycker kanske att det är onödigt att uppmana sin hund till kamp men det är ingen skada att väcka hundens kamplust om man gör det på rätt sätt. Så klart måste man snabbt tillbakavisa hunden om den visar dåligt beteende. Det är så klart också viktigt att man väljer ett bitvänligt objekt till kampen så att man inte skadar hunden i munnen.